OLDALTÉRKÉP     KERESŐ
TUDNIVALÓK
Fórum
NYITÓOLDAL \ TUDNIVALÓK NYOMTATHATÓ VERZIÓ

Tudnivalók

Csoportos tanácsadás

Az ahol egy jó hangulatú csapatban, veled hasonló korú (problémájú) fiatalok és a csoportvezető(k) együtt gondolkodik a pályaválasztás kérdéseiről.

Egyéni tanácsadás

Azt nevezzük, ahol személyes beszélgetés során együtt gondolkodik a tanácsadó és a tanácskérő a tanácskérő pályaválasztásának kérdéseiről.

Érdeklődés

Olyan tulajdonságunk, amely alapján kiválasztjuk a környezetünkből a számunkra jelentős dolgokat, tárgyakat, embereket.

Képesség

A képességek velünk született adottságainkból gyakorlás segítségével alakulnak ki és a cselekvéseink feltételeit biztosítják, fejleszthetők.

Munkamód

A munkamód olyan tulajdonságunk, amelyben megfogalmazzuk hogyan szeretünk egy-egy feladatot megoldani.

Önismeret

Ön magunk minél jobb ismerete, milyen az érdeklődésünk, milyen képességekkel rendelkezünk, milyen a munkamódunk, kialakult-e az énképünk. Hogy tudjuk bizonyos helyzetekre hogyan fogunk reagálni, hogyan fogunk viselkedni, milyen értékeket képviselünk és fogadunk el.

Pályaismeret

A pályaismeret rendszeri, leírja azokat az ismérveket, amelyeket a munkát végző embernek a pályán mint követelményt, feladatot figyelembe kell vennie.

Pályakezdő

Az 1991. évi IV. törvény szerint pályakezdő munkanélkülinek számítasz, ha nem töltötted be 25. életévedet (felsőfokú végzettség esetén a 30. életévedet) iskolai tanulmányaid befejezted, és nem tudtál elhelyezkedni, regisztráltattad magad az illetékes munkaügyi központ kirendeltségén és vállalod velük az együttműködést.

Pályaorientáció

Egy olyan folyamat, amely a tanuló egyéni igényeinek figyelembe vételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető legtöbb információ nyújtása révén.

Pályaterület, pályakör

Egy-egy pályaterületen, pályakörön belül azonos vagy hasonló foglalkozások találhatóak.

Pályaválasztás

A fennálló lehetőségek alapján önállóan, célunknak megfelelően kiválasztunk egy olyan foglalkozást, tevékenységet, amely lehetővé teszi, hogy a társadalom és magunk számára értékkel bíró munkát végezhessünk.

Kontakt Alapítvány :: Telefon: +36 (1) 439-0432 :: E-mail: kontakt@kontaktalapitvany.org