OLDALTÉRKÉP     KERESŐ
ÉRDEKLŐDŐKNEK
PÁLYA-KALAUZ KÉRDŐÍV
ISMERED MAGAD? KÉRDŐÍV
PÁLYAISMERTETŐ
ISKOLARENDSZER
Közoktatás
Általános iskola
Gimnázium
Szakközép iskola
Szakiskola
Érettségi, felvételi
Felsőoktatás
Szakképzés
MUNKAVÁLLALÁS, ÁLLÁSKERESÉS
AHOL SEGÍTSÉGET KAPHATSZ
KÖNYVAJÁNLÓ
MÓKA
JÁTÉK
Fórum
NYITÓOLDAL \ ÉRDEKLŐDŐKNEK \ ISKOLARENDSZER \ Közoktatás \ Szakiskola NYOMTATHATÓ VERZIÓ

Szakiskola

A szakiskolákban iskolai rendszerű szakképzés folyik, amelyben érettségivel nem rendelkezők is részt vehetnek.
A szakiskola célja az első szakképesítés megszerzése. A 8. osztály elvégzése után szakterületre, szakmacsoportra lehet jelentkezni a szakiskolákban. De konkrét szakmát csak a 10. osztály után kell választani.
A 9. évfolyamon általános műveltséget megalapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, valamint szakmai előkészítő oktatás folyik. A tanulók megismerhetik a különböző szakterületeket, szakmacsoportokat és segítséget kapnak a pályaválasztáshoz is.
A 10. évolyamon szakmai alapozó elméleti és gyakorlati oktatás van. A tanulók a kiválasztott szakmacsoporttal és a szakmacsoporthoz tartozó képzésekkel ismerkednek meg alaposabban. Kiválasztják az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő konkrét szakképzést is. Az alapműveltségi vizsgát a 10. évfolyam elvégzése után lehet letenni. Az alapműveltségi vizsgáig azonban nem folyik szakképzés, csak szakmai alapozás, előkészítés, orientáció. A 9-10. évfolyam befejezése után lehetőség van gimnáziumba, vagy más középiskolába való átlépésre is.

A 11-12. évfolyamok a szakképesítés megszerzésére, azaz OKJ-ben szereplő szakképzések szakmai vizsgájára készítenek fel. Ekkor az oktatás a szakképzési évfolyamokban történik.

A szakiskolákban felzárkóztató oktatást tartanak azoknak a tanulóknak, akik nem fejezték be 16 éves korukig az általános iskola 8. osztályát. Ennek során elsajátítják azokat az ismereteket, amelyek a szakképzés megkezdéséhez szükségesek, és alapfokú iskolai végzettséget szerezhetnek. Ők a felzárkóztató oktatás sikeres befejezése után léphetnek a szakiskola első szakképzési osztályába.


Speciális szakiskola
Azok a  fogyatékos fiatalok, akik nem tudnak a többi tanulóval együtt haladni, ebben az intézménytípusban készülnek fel a szakmai vizsgára. A tanulók a speciális szakiskolában munkába álláshoz és életkezdéshez szükséges ismereteket is kapnak.

Kontakt Alapítvány :: Telefon: +36 (1) 439-0432 :: E-mail: kontakt@kontaktalapitvany.org