OLDALTÉRKÉP     KERESŐ
ÉRDEKLŐDŐKNEK
PÁLYA-KALAUZ KÉRDŐÍV
ISMERED MAGAD? KÉRDŐÍV
PÁLYAISMERTETŐ
ISKOLARENDSZER
Közoktatás
Általános iskola
Gimnázium
Szakközép iskola
Szakiskola
Érettségi, felvételi
Felsőoktatás
Szakképzés
MUNKAVÁLLALÁS, ÁLLÁSKERESÉS
AHOL SEGÍTSÉGET KAPHATSZ
KÖNYVAJÁNLÓ
MÓKA
JÁTÉK
Fórum
NYITÓOLDAL \ ÉRDEKLŐDŐKNEK \ ISKOLARENDSZER \ Közoktatás \ Szakközép iskola NYOMTATHATÓ VERZIÓ

Szakközépiskola

A szakközépiskolákban a tanulók felkészülnek az érettségi vizsgára, a felsőfokú iskolai továbbtanulásra, valamint a szakképzésbe való bekapcsolódásra, munkába állásra. A képzés célja az érdeklődés kialakítása a különböző foglalkozások iránt, olyan alapkészségek megszerzése amelyek lehetővé teszik a szakmai képzést.

A szakközépiskolában az oktatás a 9. évolyamon kezdődik és a 12. évfolyamon fejeződik be. Azonban vannak olyan esetek, amikor a 13. évfolyamon zárul le (pl. ha két tanítási nyelven folyik az oktatás, vagy a 9. évfolyamon a tanórák 40 százalékában idegen/kisebbségi nyelvi felkészítés folyik).

A mai oktatási rend szerint, amikor szakközépiskolát választ a tanuló, akkor tulajdonképpen szakmacsoportra jelentkezik, de konkrét szakmát, szakképesítést csak a 12. osztály után kell választania.

A 9-10. évfolyam a szakmai orientációs szakasz: ekkor közismereti tantárgyak oktatása mellet figyelnek arra is, hogy minél több pályaismeretet adjanak át. Erre a tanórák 10-15%-át biztosítják.
A 11-12. évfolyamon a szakmai/szakmacsoportos alapozó oktatás folyik. Így a tanuló az általa kiválasztott szakmacsoport elméleti és gyakorlati ismereteit elsajátítja, valamint felkészül az érettségire. Az érettségi vizsgáig azonban nem folyik szakképzés, csak előkészítés, alapozás, orientáció.
A negyedik év végén lehet az érettségi vizsgát letenni. Ma már lehetőségük van a tanulóknak eldönteni, hogy érettségi vizsgát, vagy az érettségi után szakmai vizsgát, vagy bizonyos esetekben csak szakmai vizsgát tesznek le.
Az érettségi vizsga letétele után kezdődik a szakképzés (szakmai képzés), melynek során szakképesítés szerezhető. Ennek időtartama lehet 0,5 év, de akár 3 év is.

A középiskolai tanulóknak arra is van lehetőségük, hogy tanulmányaikat (természetesen a megfelelő évfolyamon) másik szakközépiskolában, gimnáziumban, vagy szakiskolában folytassák.

Kontakt Alapítvány :: Telefon: +36 (1) 439-0432 :: E-mail: kontakt@kontaktalapitvany.org